2013-11-20 Artykuł
Przeprowadzone badania wykazały, iż istnieje w Polsce problem niedostatecznej podaży wapnia w diecie w odniesieniu do zalecanych norm żywieniowych. Syntetyczny węglan wapnia cechuje się niską biodostępnością, dlatego też poszukuje się jego naturalnych źródeł. Ostatnio coraz większą popularnością cieszą się preparaty otrzymywane z zewnętrznych szkieletów organizmów morskich. Jednakże źródło to ma wady, takie jak: względnie wysoki koszt produkcji, ograniczona dostępność dla rynku polskiego oraz niebezpieczeństwo kumulacji metali ciężkich, takich jak rtęć, kadm i ołów. Alternatywnym źródłem naturalnego węglanu wapnia wydają się być skorupy jaj kurzych Gallus gallus. Poza wysoką zawartością wapnia występującego w dobrze przyswajalnej postaci, skorupy mają w swoim składzie również inne cenne biopierwiastki, w tym stront, który pozytywnie wpływa na metabolizm kości.

 


Warning: PHP Startup: Failed to open stream: No such file or directory in /lekwpolsce/includes/stopka.php on line 7

Warning: PHP Startup: Failed opening '../info/social_media.html' for inclusion (include_path='.:') in /lekwpolsce/includes/stopka.php on line 7

Copyright © Medyk sp. z o.o